techniek, gadgets

Verkeersregels voor drones

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Even checken of je drone een trein kan inhalen. Een paar rondjes vliegen boven een bomvol strand. Klinkt geinig. Maar mag niet! Sinds vandaag zijn er radiospotjes en posters die dronevliegers uitleggen wat wél en wat niet kan. 

1. KAN NIET! Gluren bij een ongeluk. Je hoort sirenes loeien en stuurt je drone-met-camera erop af om te spieken wat er aan de hand is. Spannend! Maar als er een ziekenhuishelikopter wil landen, zit je de dokters enorm in de weg.

2. KAN WEL! Met je drone een paar spectaculaire luchtfoto’s maken van je eigen buurt. Als je de foto’s gewoon voor jezelf houdt, tenminste. Wat niet mag: de buurvrouw in haar blootje fotograferen vanuit de lucht en dat op internet zetten.

3. KAN NIET! Je drone laten rondcirkelen in de buurt van een vliegveld. Daarmee kun je echte piloten enorm laten schrikken. Het afgelopen jaar kreeg de luchtvaartpolitie 64 meldingen van overlast door drones. Ook vliegen boven spoorlijnen en snelwegen is verboden. 

4. KAN WEL! Je drone veertig meter de lucht in laten vliegen. Sterker nog: tot het einde van het jaar mag je zelfs 120 meter omhoog! De regering gaat de regels in 2017 strenger maken. Dan wordt de maximum hoogte vijftig meter.  

5. KAN NIET! Nachtvliegen als je niet kunt slapen. Drones zijn verboden in het donker. De regel is dat je je eigen voertuig altijd moet kunnen zien. 

6. KAN WEL! Dalen als je een zweefvliegtuig, helikopter of ander vliegend ding ziet. Andere luchtvaartuigen hebben namelijk átijd voorrang. Als je er eentje spot, moet je je drone direct aan de grond zetten.

7. KAN NIET! Je drone boven de kermis of een druk strand laten vliegen. Als-ie naar beneden lazert, kunnen er gewonden vallen. Sommige propellers zijn bovendien zó scherp, dat ze flinke snijwonden kunnen veroorzaken. Mijden dus, die mensenmassa’s!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsAppof neem een proefabonnement op de papieren krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps