Foto: Diena (11), Dewi (11), Bente (12), Aymee (11) en Melissa (11)

Verkiezingen voor verbeteringen op school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Volwassenen stemden deze week op de politieke partij met de beste plannen voor hun stad of dorp. Op de Prins Johan Friso-school in Harlingen stemden ze dinsdag op de partij met de beste plannen voor hun school. Stem Op Onze Partij (SOOP) won de verkiezing. Diana (11), Dewi (11), Bente (12), Aymee (11) en Melissa (11) vertellen.

Op de Friese school heerste deze week een echte verkiezingskoorts. In de hal stonden stemhokjes, waarin groep 6, 7 en 8 met stembiljetten konden stemmen. Op een prikbord hingen posters van de veertien partijen. ‘Soms werd je poster zelfs weggehaald of werd er een andere overheen geplakt’, vertelt Bente.

Saaie blokken

Elk groepje wilde iets veranderen op school. Een boomhut, trampoline, spelletjesmiddag of leeshoek bijvoorbeeld. Stem Op Onze Partij (SOOP) wil graag een speeltoestel. Bente: ‘Op het plein liggen nu paar grote stenen blokken om op te klimmen. Maar daar doet niemand iets mee.’ Diena is het met haar eens: 'Ik denk dat veel kinderen de blokken saai vinden. Daarom wilden we iets nieuws.'

Leuke plannen

De vijf meiden wisten wel op wie ze zelf gingen stemmen, vertelt Melissa: 'Op ons eigen plan. Dat vonden we de beste.' Maar andere plannen vonden ze toch ook wel erg leuk: 'Een partij wilde en vijver op het schoolplein. Dat vind ik ook leuk. Ik ben niet voor een trampoline. Daarop krijg je snel ruzie, denk ik', vertelt Aymee.

Aan de slag 

Om hun concurrenten te slim af te zijn, bedachten de vijf meiden een plan: ze lieten hun schoolgenoten meedenken. Bente: ‘We zochten op internet naar toestellen en vroegen welke de mooiste was. Daar zouden we voor gaan. Plaatje twee heeft gewonnen.

'Yeah'

'We waren héél blij toen we hoorden dat we hadden gewonnen', vertelt Dewi. 'Dewi schreeuwde zelfs heel hard ‘yeah’.’ Nu moeten ze aan de slag: ‘We hebben vijfhonderd euro gekregen. Daarmee moeten we zorgen dat de stenen worden weggehaald en we moeten het toestel kopen. Maar dat is leuk. Er staat straks iets op school dat wij hebben bedacht. Dat is een mooie herinnering.’ 

Op de foto hierboven zie je van links naar rechts:  Diena (11), Dewi (11), Bente (12), Aymee (11) en Melissa (11)

Anderen lazen ook: Groep 8 ondervraagt burgemeester.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook