
Verre planeet heeft de vorm van rugbybal
Een planeet is een ronde bol, toch? Tijdens een missie van de Europese ruimteorganisatie ESA werd een heel nieuwe vorm ontdekt: die van een rugbybal.
ESA ontdekte de vorm van de planeet tijdens de missie Cheops. Daarbij bekeken ze exo-planeten. Dat zijn planeten die in een ander sterrenstelsel liggen dan de aarde.
Tweehonderd graden warmer
De rugby-planeet draait dus niet om de zon, maar ligt in een ander sterrenstelsel. Hij heeft de wetenschappelijke naam WASP-103b gekregen. De ster waar WASP-103b omheen draait is tweehonderd graden warmer en 1,7 keer groter dan de zon.
Snel rondje
De WASP-103b draait heel snel om de ster heen. In minder dan een dag heeft hij al een rondje gemaakt! De aarde doet er een heel jaar over om rond de zon te draaien. De WASP-103b heeft zijn rugbybal-vorm waarschijnlijk gekregen doordat hij zo snel om zijn ster draait. De krachten die daarbij aan de planeet trekken zorgen daarvoor.
Groter dan Jupiter
De onderzoekers ontdekten nog meer over de WASP-103b. Hij lijkt op de planeet Jupiter, uit ons zonnestelsel. Hij ziet er vanbinnen waarschijnlijk ongeveer hetzelfde uit. Maar de rugby-planeet is wel groter en twintig keer warmer dan Jupiter.
Anderen lazen ook: Ruimtevaartuig raakt zon.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!