Galaxy

Verste ster ooit ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het is een miniscuul lichtpuntje dat je alleen kunt zien met een speciale telescoop: Icarus. Dat is de ster die, van alle sterren die we kennen, het verste van de aarde staat. 

Wetenschappers ontdekten Icarus met de ruimtetelescoop Hubble. Ze gaven de ster niet alleen een roepnaam, maar ook een officiële naam: MACS J1149+2233 Lensed Star 1.

Icarus is een zogenoemde blauwe superreus. Zulke sterren zijn blauw van kleur, extreem helder en nog heter dan de zon. 

Echt ver

Icarus staat op 9 miljard lichtjaar afstand van de aarde. Een lichtjaar is de afstand die het licht in één jaar aflegt. Sterrenkundigen rekenden uit dat het licht in één jaar 9.500 miljard kilometer aflegt. Vermenigvuldig dat met 9 miljard en je weet hoe ver Icarus van ons verwijderd is. Tenminste, als je de tel niet kwijtraakt ...

Ontploffende sterren

Tot nu toe zagen wetenschappers wel sterrenstelsels en supernova's (ontploffende sterren) op zulke afstanden, maar nooit individuele sterren. Daarvoor is hun licht niet fel genoeg. Maar nu hielpen de sterrenstelsels die tussen Icarus en de aarde staan een handje mee.

Loep

De sterrenstelsels werken als een soort loep en vergroten de ster meer dan tweeduizend keer. Dat licht werd opgevangen door de telescoop. Icarus is honderd keer verder weg dan de ster die daarna het dichtste bij de aarde staat.

Anderen lazen ook: Zeven 'zusjes' van onze aarde ontdekt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Licht legt veel meer af dan 9500 kilometer per jaar, want van de aarde naar de zon is bijna 150 miljoen kilometer en dat legt het licht af in ongeveer 8 minuten.

Licht legt in één jaar geen 9.500 kilometer af maar (bijna) 9.500 MILJARD kilometer. Dat scheelt nogal!

T.a.v. lichtjaar: Er moet nog het woordje ‘miljard’ tussen 9500 en kilometer.

volgens mij klopt het ook niet Oeps Vraagtzichaf

Wij waren inderdaad even de tel kwijt. Het licht legt in één jaar inderdaad 9.500 miljard km af.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.