Farao-stad Egypte. EPA/Zahi Hawass Center For Egyptology

Verstopte farao-stad ontdekt in Egypte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Archeologen hebben in Egypte een bijzondere ontdekking gedaan. Ze vonden een complete farao-stad met drie paleizen, complete buurten en een bakkerij uit de tijd van de farao's. 

De stad werd waarschijnlijk zo'n 3400 jaar geleden gebouwd, toen farao Amenhotep III over het land heerste. Dat was één van de machtigste Egyptische farao's. Eeuwenlang lag de hele stad verstopt onder het zand.

Complete muren en kamers

In september begonnen wetenschappers met graven op de plek waar de eeuwenoude stad is gevonden. Ze waren op zoek naar een dodentempel vlakbij de stad Luxor. Maar na een paar weken vonden de archeologen bouwwerken van baksteen, met bijna complete muren en kamers. De wetenschappers hebben daar vandaag foto's van gedeeld. Daarop is te zien dat sommige muren wel drie meter hoog zijn.

Opgravingen in de farao-stad. De tekst gaat door onder de foto.

EPA/Zahi Hawass Center For Egyptology

Geluk

De archeologen kunnen hun geluk niet op, want de verstopte stad is nog in goede staat. Ook zijn er veel voorwerpen gevonden die mensen vroeger gebruikten en maakten, zoals potten, ringen en standbeelden. Ook zijn er ovens ontdekt waarmee glas en aardewerk werd gemaakt, en een bakkerij.

De tekst gaat door onder de foto.

Foto:EPA/EGYPTIAN SUPREME COUNCIL OF ANTIQUITIES

Toetanchamon

Volgens experts is de vondst heel belangrijk, omdat we hierdoor meer te weten kunnen komen over hoe het leven eruit zag toen de machtige farao Amenhotep III het voor het zeggen had in Egypte. Ook is het mogelijk dat de beroemde farao Toetanchamon de stad na hem heeft bewoond.

Anderen lazen ook: Zo zingt een mummie van drieduizend jaar oud

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook