Beeld ANP

Vette 747 wint dikkeberenwedstrijd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

De buik van beer 747 is zo bol dat hij bijna uit zijn bruine berenvel barst. En dat is precies zoals het moet zijn tijdens de jaarlijkse Dikkeberenwedstrijd in het Katmai Nationale Park in het zuidwesten van Alaska.

Dit jaar nam 747, genoemd naar het grote vliegtuig met hetzelfde nummer, het op tegen elf andere bolle bruine beren. Na een week stemmen via Facebook ging hij er glansrijk vandoor met de titel.

De organisatie van de dikkeberenwedstrijd noemt 747 een 'waardig kampioen': 'Hij ging vol voor zijn gewicht en zag er in juli al uit alsof hij de winter makkelijk door zou komen. Toch at hij nog door totdat hij eind september met zijn buik over de grond sleepte.'

Winterslaap

De beren proppen zich in de zomer vol vette zalm tot ze wel 450 kilo wegen. Dan zijn ze zwaar genoeg om ergens in een lekker hol de winter door te kunnen snurken. De dieren verliezen tijdens hun winterslaap wel een derde van hun gewicht. 

Zalmen

De beren in het Katmai-park moeten het vooral hebben van de zalmentrek. Dit jaar was die uitzonderlijk groot, vertelt een woordvoerder van het park. Daar stond tegenover dat het aantal toeristen in de regio veel kleiner was dan normaal door het coronavirus. De omstandigheden voor de beren waren daardoor ideaal, zegt de woordvoerder. Vet goed, dus eigenlijk! 

In het Katmai-park waar 747 bijna gaat beginnen aan zijn winterslaap kun je met een webcam live meekijken naar een plek waar vaak beren komen. 
  

Anderen lazen ook: Bruine beren blijven op.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps