Foto: ANP

Vier vragen over de nieuwe kijkwijzer op YouTube

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Voor het kijken van een tv-programma heb je vast wel eens een icoontje van een spinnetje (eng), vuistje (geweld) of een spuitje (drugs) voorbij zien komen. Die plaatjes kun je vanaf september ook op YouTube verwachten. Vloggers met schokkende video's moeten dat van tevoren aangeven. Hoe zit dat precies? Vier vragen en antwoorden.

1. Wat houdt de nieuwe regel in?

Filmpjes waarin geweld, seks, drugs of grof taalgebruik te zien of te horen is, moeten van tevoren een speciaal icoontje laten zien om dat duidelijk te maken. Dat gebeurt al langer op televisie, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Vanaf september geldt die Kijkwijzer ook voor YouTube. Zo kun je snel zien of een video geschikt is voor iemand van jouw leeftijd. Er werd al eerder over deze regel gesproken, maar er was nog geen duidelijk plan voor. Dat is er nu dus wel en gaat vanaf september in.

2. Welke icoontjes zijn te zien?

Allereerst kun je heel makkelijk zien voor welke leeftijd een video geschikt is: AL (alle leeftijden) of 6, 9, 12 of 16 jaar. Verder geven de symbolen aan wat je kunt verwachten: een vuistje staat bijvoorbeeld voor een video waarin geweld wordt gebruikt, een spuitje voor alcohol- of drugsgebruik en een schreeuwend mannetje voor scheld- en vloekwoorden.

3. Welke video's krijgen zo'n Kijkwijzer?

Maak je zelf graag vlogs? Dan hoef je je niet druk om te maken om deze nieuwe regel. De Kijkwijzer geldt alleen voor youtubers die geld verdienen met hun video's. Om te weten welke ze moeten hebben, moeten ze een lijst met vragen beantwoorden. Daar rolt dan een kijkwijzer uit.

4. Wat gebeurt er als vloggers dat niet doen?

Als duidelijk is dat bekende vloggers dit niet doen, kunnen ze een boete verwachten. Maar hoe al die video's gecontroleerd gaan worden is nog niet bekend. Gelukkig heeft Google nog tot september om dat te bedenken.

Deze pictogrammen kun je verwachten:

Foto: Kijkwijzer

Anderen lazen ook: Komt er een kijkwijzer voor YouTube?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het is beter voor wat kleinere kinderen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps