Walvis

Vier vragen over de walvisjacht in Japan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Japan heeft besloten om het jagen op walvissen weer toe te laten. Het is een besluit waar veel andere landen zich over verbazen. Maar hoe zit dat nou precies? Vier vragen over de walvisjacht in Japan.

Waarom jagen ze in Japan op walvissen?

Dat doen ze voor het vlees. Het is daar een traditie om walvis te eten. Het is iets wat Japanners al eeuwen doen en dus hoort het bij hun cultuur. Daarnaast is walvisvlees erg gezond, beweren ze.

Waarom was dat lange tijd verboden?

Het is 31 jaar streng verboden geweest om op de dieren te jagen. Het werd namelijk zoveel gedaan dat sommige walvissoorten dreigden uit te sterven. Het enige dat wel nog mocht, was het jagen op walvissen als de dieren nodig waren voor onderzoek. Japan beweerde dat ze dat deden, maar uiteindelijk werd er toch walvisvlees verkocht op de markt. Ook IJsland en Noorwegen trekken zich al jaren niets aan van het walvisverbod.

Waarom heeft Japan besloten dat het nu weer wel mag?

Volgens Japan zijn er inmiddels genoeg walvissen om er vrij op te kunnen jagen. De diersoorten worden niet meer bedreigd. Om te voorkomen dat ze ooit uitsterven, belooft Japan dit jaar 227 walvissen te vangen.

Waarom zijn veel landen en organisaties tegen?

Veel landen en organisaties zijn boos op Japan vanwege dit besluit. Zij denken namelijk dat we niet genoeg weten over de walvissen om te kunnen zeggen dat ze niet zullen uitsterven. Onder andere Greenpeace en Sea Shepherd komen daarom actief in actie tegen walvisjagers. Sea Shepherd probeert zelfs het werk van walvisjagers onmogelijk te maken door ze op zee aan te pakken.

Anderen lazen ook: Leidt Rusland oorlogsdolfijnen op?.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het heel erg wat er gebreurt met de walvissen . dit is heer informatief want ik doe een spreek beurt over dit :D

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps