Foto: ANP

Vier vragen over Jan Pieterszoon Coen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Vanavond wordt er voor én tegen een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen geprotesteerd. Het beeld staat in het centrum van Hoorn. Maar wie was hij precies? Vier vragen en antwoorden. 

1. Wie was Jan Pieterszoon Coen?

Jan Pieterszoon Coen was een belangrijke generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De VOC werd opgericht rond 1600 en was een Nederlands handelsbedrijf. Daarmee handelde Nederland onder andere in kruiden met Azië.

2. Waarom wordt er tegen zijn standbeeld geprotesteerd?

Hij was een belangrijke man in de VOC, maar had ook een gewelddadige kant. Hij gebruikte bijvoorbeeld geweld om handel te kunnen drijven. Bij een aanval die hij leidde, overleden duizenden mensen. Protestanten vinden dat zijn beeld van het plein af moet. Een standbeeld van iemand die zulke gewelddadige dingen heeft gedaan? Dat kan niet meer, volgens hen. Daarom zeggen ze: 'Weg met JP Coen.'

3. Waarom vinden anderen dat het beeld moet blijven?

Niet iedereen vindt dat het beeld moet verdwijnen. Voorstanders vinden dat het beeld bij de Nederlandse cultuur hoort. Volgens hen was JP Coen belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis. Zij willen daarom met deze demonstratie opkomen voor de Nederlandse cultuur en tradities. Zij noemen hun actie: 'Coen is OK'.

4. Waarom is er nu discussie over?

In 2012 was er ook al ophef over het beeld. Daarom werd toen besloten om een bordje te maken bij het standbeeld. Daarop staan ook de slechte kanten van Jan Pieterszoon Coen. Dat de discussie nu weer begint, komt waarschijnlijk omdat er over de hele wereld wordt geprotesteerd tegen standbeelden van 'foute helden'. Daar lees je hier meer over.  

Anderen lazen ook: Standbeelden onder vuur.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps