mh17

Vier vragen over vliegtuigramp MH17

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het internationale team dat de ramp met vlucht MH17 onderzocht heeft bracht vier verdachten in beeld. Vandaag is de rechtszaak tegen hen gestart. We praten je bij in vier stappen.

Stap 1: De ramp

In juli 2014 stortte een vliegtuig neer in Oekraïne. Het was onderweg vanuit Schiphol naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om. Daarvan kwamen er 196 uit Nederland. Al snel werd duidelijk dat het vliegtuig met een raket beschoten was. In Oekraïne was op dat moment een opstand gaande van Oekraïense rebellen die voor aansluiting bij Rusland waren en al jaren vochten tegen het Oekraïense leger.

Stap 2: Het onderzoek

Er werd een groot internationaal onderzoeksteam opgezet: het Joint Investigation Team (JIT). Dit team moest uitzoeken wat er gebeurd was. De onderzoekers gebruikten foto's, video's, telefoongesprekken en getuigenverhalen. Drie jaar geleden liet het JIT weten aanwijzingen te hebben dat de raket die MH17 neerschoot een zogeheten Buk was. Hij kwam uit Rusland en was afgeschoten vanaf een veldje in een Oekraïens plaatsje dat in handen was van pro-Russische rebellen.

Maar er waren ook nog veel vragen. Wie had geschoten? Wie had de opdracht gegeven? Het JIT ging door met het onderzoek en deed een oproep aan getuigen, ook in Oekraïne, om zich te melden.

Stap 3: Vier verdachten

Die oproep heeft geholpen. Er zijn officieel vier verdachten. Drie komen uit Rusland, eentje uit Oekraïene. Dat zij een belangrijke rol hebben gespeeld bij het vervoeren van de Buk-raket, zou blijken uit een afgetapt telefoongesprek.

Stap 4: De rechtszaak

De rechtszaak tegen de vier verdachten is vandaag begonnen. De mannen zijn niet bij het proces aanwezig omdat Rusland ze niet wil uitleveren aan Nederland. Ze staan op internationale opsporingslijsten, maar of ze ooit gearresteerd zullen worden is nog maar de vraag. Rusland werkt nog altijd niet echt mee. Oekraïne is een stuk behulpzamer en doet dat wel.

Anderen lazen ook: MH17-ramp: dit gebeurde er vijf jaar geleden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Waarom viegt die piloot door een gevaarlijke route,die andre luchtvaartpiloten mijden?

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps