Beeld ANP

Vieze steden worden ineens fietsparadijzen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

In veel grote Europese steden is het verkeer sinds een paar weken nogal veranderd. In plaats van stinkende bussen en rammelende trams zie je ineens veel meer fietsers op straat. En dat is goed nieuws voor het milieu.

In Parijs stonden afgelopen weekend lange rijen voor de fietsenmakers. Veel inwoners kopen een nieuwe fiets of laten een oude opknappen, omdat ze door de coronacrisis niet meer met het openbaar vervoer willen.

Milaan

Ook in andere grote steden wordt ineens druk gefietst. De Italiaanse stad Milaan is bijvoorbeeld één van de vieste steden van Europa. Maar nu veel inwoners de fiets pakken, is de lucht er veel schoner geworden. Het stadbestuur wil graag dat dat zo blijft en daarom worden nog deze zomer heel veel extra fietspaden aangelegd. Ook in Berlijn, Londen, Rome en Madrid worden extra fietspaden op de weg geverfd.

Fietsers voor de beroemde Spaanse Trappen in Rome:
beeld ANP

Nieuwe verkeersregels

In Brussel zijn zelfs nieuwe verkeersregels ingevoerd. Voetgangers en fietsers hebben overal voorrang en auto’s mogen niet harder dan twintig kilometer per uur rijden. Nederlandse steden staan natuurlijk al bekend om de vele fietsers. Maar ook Amsterdam wordt nóg een beetje fietsvriendelijker. Op veel plekken in de stad mogen fietsers nu op de rijbaan fietsen zodat voetgangers veilig op de fietspaden kunnen wandelen. Auto mogen in de stad geen vijftig, maar nog maar dertig kilometer per uur rijden. Zo krijgen ook hier fietsers ruim baan.

Anderen lazen ook: Corona-vlechtjes zijn een trend in Kenia

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Goed dat iedereen afstand houd en toch naar buiten gaat en plezier heeft . Juichen

Dat is heel goed nieuws voor de milieu! We moeten met de hele wereld gaan fietsen voor het milieu! Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps