Chocolade

Vijf chocoweetjes om je vingers bij af te likken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Hmmm! Veel mensen vinden chocolade het lekkerste wat er is. Gisteren was het Internationale chocoladedag. Tijd dus voor vijf weetjes om je vingers bij af te likken!

Nepchocolade

Misschien vind je het wel heel lekker, maar witte chocolade is eigenlijk geen echte chocolade. In alle chocolade zit de stof cacao. In pure zelfs meer dan 54%! In witte chocolade zit cacaoboter in plaats van cacao. Daarom is het eigenlijk nepchocolade.

Gelukkig

In chocolade zitten verschillende stofjes die zorgen dat je hersenen endorfine aanmaken. Endorwatte? Endorfine is een stof die ervoor zorgt dat je gelukkig wordt. Dus ben je een keer verdrietig? Eet dan chocolade!

Showcolade

In april en mei ging er een tv-programma helemaal over de lekkernij: Showcolade. In dit programma moesten bekende Nederlanders raden welke spullen van chocolade gemaakt waren. Hadden ze het goed? Dan mochten ze de chocolade lekker opeten.

Chocoladegeld

Cacoa komt van cacaobonen. Die waren vroeger bij de Azteken heel belangrijk. Dit volk uit Zuid-Amerika dronk heel veel drank dat een beetje op chocolademelk leek. Ze gebruikten cacaobonen zelfs om mee te betalen! Toen Spanje het gebied veroverde, kregen wij in Europa ook cacao. En dus chocolade.

Goed voor het milieu

Hoe lekker het ook is, chocolade is niet altijd goed voor het milieu. Cacaobonen worden verbouwd in het tropisch regenwoud. Dit verbouwen kan dieren en planten wegjagen en zorgen voor veel afval. Ook worden niet alle cacaoboeren even goed behandeld. Toch zijn er ook plantages die op de goede manier verbouwen. Je kunt dus het beste op de verpakking van chocolade kijken of je een keurmerk ziet staan.

In dit filmpje van Samsam vertelt Enim uit Ghana over het verbouwen van cacao:

Anderen lazen ook: Hittegolf Canada laat snoep smelten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook