turkije syrie koerden oorlog

Vijf dagen niet vechten in Noord-Syrië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Vorige week keek de wereld geschrokken toe toen Turkije het noorden van Syrië besloot te bombarderen. De VS heeft in overleg met Turkije nu een wapenstilstand afgesproken. Dat betekent dat er vijf dagen niet gevochten zal worden. Maar of iedereen zich aan de afspraken houdt, dat is niet zeker.

In Noord-Syrië wordt oorlog gevoerd door het Turkse leger, de Koerdische strijders en het Syrische leger. Afgelopen week legden we al uit waarom precies. Nu heeft de Verenigde Staten met Turkije afgesproken dat de wapens vijf dagen lang neergelegd worden.

Veilig gebied

In de tussentijd moet, volgens de deal, het Koerdische leger het gebied waarin gevochten wordt verlaten. Ook moeten de Koerden al hun zware wapens inleveren. De Turkse president Erdogan wil het liefst de Koerden zo ver mogelijk van de gens met Turkije vandaan houden. Turkije en het Koerdische volk zijn al lang rivalen. 

En nu?

De Amerikanen bereiden nu een veilig vertrek van het Koerdische volk uit het gebied voor. Pas als dat gebeurd is, stopt Turkije volgens Amerika met de aanval. Maar het is nog lang niet zeker dat iedereen zich aan deze afspraken gaat houden. Turkije noemt de wapenstilstand namelijk niet meer dan een korte pauze van de oorlog. Als Turkije zich wel aan de afspraken houdt, dan trekt Amerika de straffen tegen dat land in. Die heeft Amerika namelijk eerder gegeven omdat ze het niet eens zijn met de aanval van Turkije. 

Anderen lazen ook: Turkije valt Syrië binnen: wat is er aan de hand?.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps