foto anp

Vijf feitjes over drugsbaas El Chapo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

De Mexicaanse drugsboef El Chapo moet levenslang de gevangenis in. Dat maakte de rechtbank in New York bekend. De beruchte crimineel is schuldig aan alle misdaden waar hij van beschuldigd werd. Hij moet waarschijnlijk naar een superstrenge gevangenis in de bergen van Colorado. Deze feitjes wist je vast nog niet van hem.

1. Hij kan supergoed ontsnappen

Twee keer wist hij uit de zwaarst bewaakte gevangenissen van Mexico te ontsnappen. In 2001 verstopte hij zich in een karretje met vuile was, veertien jaar later sloop hij naar buiten door een anderhalve kilometer lange tunnel die handlangers naar de douche in zijn cel gegraven hadden. In de tunnel hadden ze zelfs elektriciteit en ventilatie aangelegd. En er stond een motor klaar om snel weg te komen.

2. Hij is nogal een ijdeltuit

Hij werd uiteindelijk verraden door zijn eigen ijdelheid. El Chapo zou jaloers zijn geweest op Netflix-kijkcijferhit Narcos over drugsbaron Pablo Escobar. Via de bekende acteur Sean Penn probeerde hij voor elkaar te krijgen dat er een film over hem werd gemaakt. En daarom gunde hij de acteur een uniek interview. Maar de foto’s die toen zijn gemaakt, verraadden zijn schuilplaats. El Chapo werd gearresteerd, maar kreeg toch zijn eigen serie. Drie seizoenen zijn er inmiddels te bekijken op Netflix

3. Hij is héél rijk

El Chapo weet van gekkigheid niet wat hij met zijn geld moet doen. Toen hij in 2014 werd gearresteerd, fladderde het geld letterlijk rond in zijn huis. Het zat gepropt in kieren in de vloeren, in muren en boven het plafond. En overal lagen koffers met honderdduizenden dollars. In totaal werd er voor meer dan tweehonderd miljoen dollar aan contant geld gevonden.

4. Hij reserveerde graag een heel restaurant

Als El Chapo uit eten ging, liepen zijn bodyguards eerst het restaurant in en eisten de aandacht van alle andere gasten en het personeel. Ze vertelden dan dat er zo een heel belangrijke man (‘de baas’) binnen zou komen en gaven strakke orders. Iedereen moest blijven zitten. De deuren gingen dicht en niemand mocht naar buiten. Mobiele telefoons moesten uit. Om de rekening hoefde niemand zich vervolgens druk te maken. Die betaalde hij.

5. Hij krijgt nu dus levenslang

Dik twee jaar geleden werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Omdat hij volgens sommige schattingen jarenlang zorgde voor ongeveer een kwart van de drughandel naar dat land, hebben de Amerikanen nog een appeltje met hem te schillen. Ook stond hij terecht voor 33 moorden. Zijn dossier met beschuldigingen en bewijsmateriaal was zó dik, dat zijn advocaten een steekkar nodig hadden om het naar de rechtbank te vervoeren. Hij heeft vandaag te horen gekregen dat hij de rest van zijn leven vast blijft zitten, waarschijnlijk in een zwaar beveiligde gevangenis in de bergen.

Anderen lazen ook: Blaffende boef betrapt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ben zijn grootste fan!!!!:):):D

Wat een rare man zeg! Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps