koning willem-alexander 5 jaar

Vijf jaar koning Willem-Alexander op de troon

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Over een paar dagen is het vijf jaar geleden dat Willem-Alexander koning werd. 3 vragen over zijn eerste jaren als staatshoofd.

1. Vindt koning Willem-Alexander het werk een beetje leuk?

De koning zal daarover niet uitgebreid vertellen, maar in een interview voor zijn 50ste verjaardag vertelde hij: 'Ik zit erg goed in mijn vel.'

2. Wat doet de koning eigenlijk allemaal?

Per jaar ondertekent hij minstens 2000 wetten, maar ook allerlei internationale overeenkomsten van de Nederlandse regering. Deze documenten moeten door de koning zelf worden getekend. Ook de verantwoordelijke minister of staatssecretaris zet een handtekening.

Maar de koning doet nog veel meer. Hij spreekt hij op de derde dinsdag van september de Troonrede uit, bezoekt organisaties in binnen- en buitenland. Ook opent hij van alles en nog wat en woont culturele events, herdenkingen en Koningsdag bij. De koning verstuurt berichten ter gelegenheid van belangrijke gebeurtenissen in binnen- en buitenland.

3. Heeft hij ook veel macht?

Nederland is een koninkrijk, een monarchie. Dat betekent dat het staatshoofd van ons land een koning is. In Europa zijn nog zes andere koninkrijken: België, Denemarken, Groot-Brittannië, Noorwegen, Spanje en Zweden.

In Nederland ligt de macht ligt bij de regering en de koning. Maar deze laatste heeft vooral een symbolische en verbindende functie.

Anderen lazen ook: Weetjes over Willem.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind Willem-Alexander een goede koning.
Hij is betrouwbaar en dat is het belangrijkste!
Trouwens, ik wist niet dat het Nederlands Volkslied het oudste volkslied ter Wereld is!! Duimomhoog Blij Blij Vraagtzichaf Oeps Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps