Foto: ANP

Vijf vragen over Nanmadol en Fiona

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Tyfoon Nanmadol raasde de afgelopen dagen over Japan. Het was de ergste tyfoon in dat land sinds jaren. Maar ook in Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek was het raak. Daar raasde Fiona overheen. Een paar vragen over Nanmadol en Fiona.

Hoeveel schade veroorzaakte Nanmadol?

Zondag kwam Nanmadol aan op het eiland Kyushu. Zeker vier mensen kwamen om, en meer dan honderd mensen raakten gewond. De tyfoon zorgde voor overstromingen en modderstromen. Vandaag bereikte Nanmadol de hoofdstad Tokio, waar het hevig regende.  

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: ANP

Nanmadol zorgde voor overstromingen in Kunitomi, foto: ANP. 

En hoe zit het met Fiona?

Fiona raasde over Puerto Rico, en bracht ook heel veel regen mee. Daardoor overstroomden wegen en dorpen. Ook viel de stroom uit in een groot gebied. Daarna trok ze verder naar de Dominicaanse Republiek. In totaal vielen er zeker drie doden.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: ANPFiona op de Dominicaanse Republiek, foto: ANP.

Hoe ontstaat een orkaan?

Daar zijn een paar ingrediënten voor nodig. Zo moet het zeewater warmer zijn dan 27 graden. Daaruit stijgt vochtige, warme lucht op. Die koelt snel af, en er ontstaat onweer. Door stromingen in de lucht gaat de storm draaien. De storm wordt steeds sterker, tot het een orkaan wordt.

Waarom zijn er zoveel orkanen bij Azië en het Caribisch gebied? 

Zeewater kan niet overal warmer worden dan 27 graden. Maar in delen van de Atlantische en de Stille Oceaan lukt dat soms wel. Daar ontstaan dus veel orkanen. Dat is onder meer in het Caribisch gebied en in Azië. Na de zomer begint daar het orkaanseizoen, want pas dan is de zee genoeg opgewarmd. 

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: ANP

Wat is het verschil tussen een orkaan, een tyfoon en een tropische cycloon?

Niks, het is hetzelfde. Hoe je een orkaan noemt, hangt af van waar-ie ontstaat. Boven de Atlantische oceaan en naast de Verenigde Staten heet het een orkaan. In het westen van de Grote Oceaan een tyfoon. En in de Indische Oceaan een tropische cycloon.

Anderen lazen ook: Zo ontstaat een tyfoon

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook