Asterix en Obelix

Vijfduizend (strip-) boeken verbrand op Canadese scholen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Dertig katholieke scholen in Canada hebben zo'n vijfduizend boeken en stripboeken vernietigd. Omdat de inhoud racistisch zou zijn, werden ze verbrand. Het gaat onder andere om Kuifje, Asterix & Obelix en Lucky Luke.

Op de scholen zitten ongeveer tienduizend leerlingen. Het schoolbestuur wil niet dat zij beledigende dingen lezen over de oorspronkelijke bevolking van de Verenigde Staten. In Lucky Luke worden indianen bijvoorbeeld 'roodhuiden' genoemd. En in Kuifje staan zwarte mensen als slaven afgebeeld. Daarom gooide het bestuur de boeken weg. Of ze werden begraven of verbrand.

Boos

Dit alles gebeurde al in 2019, maar nu is het pas groot nieuws in Canada. Veel mensen zijn boos dat de boeken zijn genietigd. Een columniste zei bijvoorbeeld: ‘Als een boek problematisch is, moeten we erover praten, erover nadenken en er les over geven. Wanneer we boeken verbranden stoppen we met erover nadenken, ook al is het voor een goed doel en voor de liefde voor wie dan ook.’

Anderen lazen ook: Stelling: Boeven moeten vaker als straf boeken lezen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook