Fish Vinder

Vissen redden met een slim idee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Deirdre Enthoven
Deirdre
Enthoven

Overstromingen of te weinig schoon drinkwater: er zijn op de wereld heel wat waterproblemen. Tijdens de Global Children’s Designathon afgelopen zaterdag dachten kinderen wereldwijd na over oplossingen. Pia (9) uit Voorburg bedacht samen met haar groepje de Fish Vinder: een buis om vissen te redden.

‘Vissen kunnen door dammen en dijken vaak niet verder zwemmen. Daardoor leggen ze minder eitjes en worden ze soms zelfs met uitsterven bedreigd. Onze buis loopt door de dijk of dam. Zo kunnen de dieren er toch doorheen’, legt Pia uit.

´Er zitten camera’s aan beide kanten waardoor onderzoekers op afstand kunnen zien wat er allemaal door de buis zwemt. Er zit een robotje in dat in de gaten houdt of alles goed gaat. Als een vis vast zit krijgen de onderzoekers een signaal.’    

Bijzondere vissen

Pia is één van de zeshonderd kinderen die in achttien wereldsteden wateroplossingen bedachten. Via Skype deelden ze hun ideeën met elkaar. Maar Pia en haar groepje hadden het daar iets te druk voor. Zij bedachten ook nog een app.

‘Die staat in verbinding met de robot in de Fish Vinder. Onderzoekers kunnen elkaar zo op de hoogte houden van bijvoorbeeld bijzondere vissen die langs zwemmen. Ons ontwerp redt dus vissen én we kunnen ervan leren over vissen.’ De jury noemde de Fish Vinder ‘een slim en goed doordacht idee’.    

Nieuwsgierig naar alle Nederlandse ontwerpen? De komende weken kun je ze zien op de jeugdafdeling van de Centrale Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA).  

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Ooit zo'n vierkant dier gezien? of Selfies met papieren dieren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Keep up the good work...think different think big.

wauw als ik zoiets kon bedenken dat zou vet zijn Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.