Foto: Rijksmuseum

Vlekjes, haartjes en rimpels bekijken op de Nachtwacht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het Rijksmuseum heeft een nieuw record gebroken. Van het beroemde schilderij De Nachtwacht is zo'n grote foto gemaakt, dat elk detail superscherp te zien is. Het is de meest gedetailleerde foto van een kunstwerk ooit.

De reuzenkiek van het werk van de beroemde kunstenaar Rembrandt van Rijn werkt als een digitale microscoop. Elke rimpel, scheur, haar en pluis is superscherp te bekijken. Dat lukte een groep onderzoekers door meer dan achtduizend losse foto's van het kunstwerk uit 1642 te maken. Die foto's zijn met hulp van slimme computers aan elkaar geplakt.

Elk detail bestuderen

Doordat de foto bestaat uit meer dan 717.000.000.000 pixels (gekleurde puntjes), kunnen kunstliefhebbers, onderzoekers en experts ver inzoomen. Zo kunnen ze elk detail van het beroemde meesterwerk goed bestuderen. Dat is handig als ze het schilderij bijvoorbeeld heel voorzichtig willen opknappen. Wetenschappers verwachten dat er in de toekomst ook zulke superfoto's van andere schilderijen gemaakt zullen worden.

Het Rijksmuseum heeft de reuzenfoto online gezet. Hier kun je alle details van het kunstwerk bekijken.

 

Anderen lazen ook: Nachtwacht opgeknapt voor ogen van publiek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook