ANP

Vliegtuig met Nederlanders uit Afghanistan geland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een NAVO-vliegtuig uit Afghanistan is gisteravond rond elf uur geland op Schiphol. De 35 Nederlanders aan boord zijn opgehaald uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Daar is het voor veel mensen niet meer veilig.

Veel landen proberen zoveel mogelijk mensen uit Afghanistan te halen. Sinds deze week is de streng islamitische terreurgroep Taliban daar opnieuw de baas, waardoor het voor veel mensen niet meer veilig is. Nederland heeft tot nu toe vijftig mensen kunnen ophalen met zogenoemde evacuatievluchten. Vandaag hoopt de regering nog meer Nederlanders weg te kunnen halen. 

Ook Afghanen die de Nederlandse regering hebben geholpen, als tolk bijvoorbeeld, mogen waarschijnlijk zo snel mogelijk op de evacuatievluchten naar Nederland. Hier lees je meer over de onrust in Afghanistan.

Chaos

Het ophalen van de Nederlanders was erg lastig. Op het vliegveld van Kabul is het een grote chaos: veel angstige mensen willen zo snel mogelijk het land uit. Eenmaal in Afghanistan aangekomen heeft een vliegtuig maar een half uur de tijd om passagiers in te laten stappen. Hierdoor vertrekken er soms half lege vliegtuigen, maar ook overvolle vluchten. 

Anderen lazen ook: Wat is er aan de hand in Afghanistan? en Marwa (14) en Minah (11) maken zich zorgen om Afghaanse familie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook