Beeld shutterstock

Vliegtuigen hebben last van wespen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Vliegtuigen in Australië hebben veel last van wespen. De insecten bouwen hun nesten graag in vliegtuigonderdelen. En dat is soms hartstikke gevaarlijk.

Vooral de sleutelgatwesp, die veel in Australië voorkomt, bouwt zijn nesten graag in kleine gaatjes. In sleutelgaten natuurlijk, maar ook in raamspleten, stopcontacten en piepkleine vliegtuigonderdelen. Ze hebben daarbij een voorkeur voor de smalle ijzeren buisjes die aan snelheidsmeters vast zitten. De wespen nestelen zich daar graag omdat het daar lekker warm is. Maar dat is hartstikke gevaarlijk. Als de buisjes verstopt raken, werken ze soms niet goed meer en kan de piloot niet meer zien hoe hard hij vliegt.

Wespenvallen

Vliegtuigwetenschappers onderzochten de overlast door wespen en ze ontdekten dat wespennesten afgelopen jaren 26 keer voor een gevaarlijke situatie hebben gezorgd. Op Australische vliegvelden gaan ze nu experimenteren met het afdekken van de belangrijkste instrumenten als vliegtuigen geland zijn. Ook worden er wespenvallen gezet om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Anderen lazen ook: Megawespen vallen wandelaars aan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps