Vloggen doe je zo

Vloggen doe je zo: 9 tips

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Weet jij alles over games, mooie kleren of konijnen en wil je dat graag aan de héle wereld vertellen? Dan moet je misschien beginnen met vloggen. Een nee, daar hoef je geen slimme techniekfreak voor te zijn. Met deze tips kom je al een eind.

Tip 1: Doe jouw ding
Vloggen is eigenlijk niks meer of minder dan kletsen voor een camera. Daarbij geldt: hoe persoonlijker, hoe beter. Kies dus een onderwerp dat heel goed bij jou past en aap niemand na. Ben je dol op dieren? Begin dan een beestenvlog. Houd je van koken? Ga lekker bakken en babbelen voor de camera.

Tip 2: Overleg met je ouders
Voordat je begint met video’s maken, is het slim om met je ouders te praten. Zij moeten het er namelijk mee eens zijn dat jij jezelf filmt. Voor het openen van een eigen YouTube-kanaal moet je bovendien zestien jaar of ouder zijn. Je hebt je vader of moeder dus nodig voor het aanmaken van een account.

Vinden ze het niet goed als jouw filmpjes op internet verschijnen? Dan hoef je het vloggen niet meteen te vergeten. Ga gewoon lekker video’s maken en laat ze alleen zien aan vrienden en familie. Net zo leuk!

Tip 3: Maak een Google-account aan
Mag je YouTuber worden? Open dan samen met je vader of moeder een eigen kanaal. Daarvoor heb je een Google-account nodig (maar als je al een Gmail-adres hebt, werkt dat ook). Dat kun je gratis aanmaken op Google.com. Ga daarna naar YouTube en log in met je Google-account.

Linksboven in beeld verschijnt een lijstje. Klik op ‘Mijn Kanaal’. Er verschijnt een leeg ‘vel’ dat je zelf in kunt vullen. Plak er bijvoorbeeld een mooie foto of plaatje in en kies een goede achtergrondafbeelding.


Tip 4: Film horizontaal
Tijd om te filmen! Daar heb je geen dure camera voor nodig. Met de meeste smartphones kun je prima video’s maken. Sommige vloggers schrijven van tevoren op wat ze willen zeggen. Anderen schudden het zomaar uit hun mouw. Probeer maar uit wat het beste bij jou past.

Let op: Houd je telefoon horizontaal als je opneemt. Anders krijg je een smal beeld, dat is minder mooi om naar te kijken.

Tip 6: Geen bloot & niet pesten
Niet denken, maar doen! Dat geven veel YouTubers als advies aan beginners. Hoe spontaner je bent voor de camera, hoe beter. Maar toch zijn er een paar dingen die je écht nooit moet doen op je kanaal. Jezelf uitkleden, bijvoorbeeld. Blote billen kunnen hartstikke grappig zijn, maar niet als de hele wereld meekijkt. Je weet niet wat anderen met jouw filmpjes doen, dus wees daar voorzichtig mee.

Ook nooit doen: iemand pesten. Ga geen onaardige dingen over kinderen in je klas zeggen. Daarmee bezorg je anderen enorm veel ellende.

Tip 7: Hou het kort
De meeste vloggers zijn kletskoppen. Het is verleidelijk om voor je camera te gaan zitten en eindeloos te kwaken. Niet doen! Lange video’s worden snel saai. Houd het kort en krachtig.

Vloggen doe je zo
Tip 8: Let op met leuke muziekjes
Opnames klaar? Monteren maar! Het is tijd om in je videomateriaal te knippen, beelden aan elkaar te plakken en leuke effectjes toe te voegen. Daarvoor bestaan een heleboel programma’s. Als je net begint, zijn iMovie (voor Apple) en Moviemaker (voor Windows) het handigst. Ze zijn gratis en wijzen zich grotendeels vanzelf.

Let op: je mag nooit filmbeelden of stukjes vlog van anderen in jouw filmpje plakken. Dat is verboden! Hetzelfde geldt voor leuke muziekjes. Die mag je niet zomaar overal vandaan plukken. In de YouTube Audio Library vind je nummers die je gratis en zonder problemen kunt downloaden en gebruiken.

Is je filmpje af? Klik dan rechtsboven in je kanaal op ‘uploaden’ en tadáá: hij staat erop!

Tip 9: Abonnees, a.u.b!
Nu moet de hele wereld zich natuurlijk gaan abonneren op jouw geweldige kanaal. Hoe je dat doet? Simpel: zet je nieuwe filmpje op zoveel mogelijk plekken op internet. Vraag je ouders het te delen op Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat.

Ook een goeie: maak een video met een andere YouTuber (een collab noem je dat). Dan kijken zijn of haar volgers naar jouw filmpje en jouw volgers zien zijn of haar filmpje. Dat levert heel veel duimpjes omhoog op!

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het leuke tips maar muziek vind ik dat er gewoon bij kan. of hoort.

waar is tip 5 dan?

Kip is lekker

jij mijn beste gaat het halen

maarrrrrrrr, alles smaakt naar kip, behalve vis, dat smaakt naar kip

ik hoor je toch niet!!!!! Rentweg

ik ga om 3 uur een aanslag plegen op het rijksmuseum

ik doe mee

ik kom ook

ik ga er meteen mee aan de slag ! Blij

goeie tips ik wil later graag iets met youtube doen dus hier kan ik wel iets mee

heyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy wie houd hier ook van eten??

ben goot berbaasd

wat een big brain echt jezuussssssss

het filmpje staat op prive misschien een tip om die openbaar te zetten dat andere die kunnen zien

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps