Kofi's Tori
TV

Vloggen over de slavernij in Kofi's Tori

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Maartje
Maartje
Dammers

Verhalen over de slavernij. Volgens acteur Daniël Kolf zijn die nog te weinig verteld door de mensen om wie het écht gaat. De EO-jeugdserie Kofi’s Tori brengt daar verandering in. Daarin vlogt Kofi (14) over zijn leven op de Surinaamse plantage Buitenlust.  

‘Kofi is een futuboi, een loopjongen van de plantagebaas’, legt Daniël uit. Hij werkt hard, klaagt niet en doet er alles aan om uit de problemen te blijven. Maar dan wordt zijn broertje verkocht. Kofi zet alles op alles om hem te vinden. Zijn belevenissen volg je in vlogs. ‘Vloggen kon in die tijd natuurlijk niet. Kofi richt zich dan ook als enige direct tot de kijker. Voor de anderen op de plantage bestaat de camera niet.’ Een bijzondere aanpak die je vast nog kent van Oorlog-stories. ‘Het werkt goed, omdat dit de manier is waarop nu verhalen worden verteld.’

Betere wereld

En verhalen van tot slaaf gemaakten vertellen, is volgens Daniël erg belangrijk. ‘De geschiedenis die wij nu kennen, is opgeschreven door degenen die toen de baas waren. Veel mensen weten dus te weinig van de andere kant van het verhaal.’ Net als Kofi is ook Daniël opgegroeid in Suriname. ‘Ik ken die andere geschiedenis goed. Mijn voorouders zijn tot slaaf gemaakt. Maar ook ik hoor nog elke keer nieuwe verhalen.’ En daaruit zijn volgens hem een hoop belangrijke lessen voor de toekomst te leren. De belangrijkste? ‘Dat je iemand moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Dan krijgen we vanzelf een betere wereld.’

Een bericht gedeeld door NPO Zapp (@npozapp)

 

Kofi’s Tori is vanaf donderdag 10 november elke dag op Instagram (@NPOZapp) te volgen. En elke week op Zapp.nl en www.youtube.com/NPOZapp.

Anderen lazen ook: Kabinet gaat sorry zeggen voor slavernijverleden

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook