Foto: Paul Ellis AFP

Voetballer reageert op racistische opmerkingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De 23-jarige Britse voetballer Marcus Rashford kreeg heel wat over zich heen na de finale van het EK zondag. De spits miste een belangrijke strafschop en kreeg daarna veel racistische opmerkingen te horen. Daar heeft hij nu zelf op gereageerd.

Samen met zijn teamgenoten Jadon Sancho en Bukayo Saka was Rashford deze week het mikpunt van racisme. Engeland verloor de finale met strafschoppen van Italië en dat nemen veel mensen hen kwalijk. Ze misten alle drie een belangrijke strafschop aan het einde van de wedstrijd. Een muurschildering van Rashford werd daarna beklad met graffiti en de drie kregen veel racistische opmerkingen op social media. De Britse premier Boris Johnson, het Britse Koningshuis en de Engelse voetbalbond lieten weten dat ze dat echt niet vinden kunnen. Twitter heeft al duizenden opmerkingen verwijderd.

Sterker terug

Rashford reageerde zelf op Twitter. 'Mijn penalty was niet goed en die had erin gemoeten. Het voelt alsof ik mijn teamgenoten en iedereen heb teleurgesteld', schrijft hij. Daarvoor zegt de voetballer sorry. Maar verder wil hij zichzelf nergens voor verontschuldigen. 'Ik kan kritiek aan over mijn prestaties. Maar ik zal nooit sorry zeggen voor wie ik ben en waar ik vandaan kom.' Rashford zegt ook positieve reacties te hebben gekregen en daar is hij blij mee. 'De positieve reacties waren overweldigend. Ik zal sterker terugkomen.'

Eten voor arme kinderen

Vorig jaar kwam Rashford ook in het nieuws. Hij deed toen veel voor arme kinderen. Zo'n 1,3 miljoen kinderen in Groot-Brittannië krijgen normaal gesproken een gratis warme maaltijd op school. Hard nodig, want hun ouders kunnen dat zelf niet betalen. Toen de scholen dicht gingen vanwege corona, kregen ze elke week een bon om eten te kopen. Maar tijdens de zomervakantie wilde de Britse overheid daarmee stoppen. De voetballer deed er toen alles aan om ervoor te zorgen dat dat niet ging gebeuren. Hij wil gratis maaltijden voor schoolkinderen, ook in vakanties. En dat lukte: tijdens de zomervakantie kregen de kinderen hun maaltijden.

Anderen lazen ook: Penelope (10) uit Italië: 'De wedstrijd was heel spannend'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook