Foto: ANP

Voetbalsupporters beschermen hun steden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Niet alleen relschoppers gingen de afgelopen dagen de straat op, ook voetbalsupporters waren op veel plekken te vinden. Zij kwamen niet om te rellen, maar juist om de steden te beschermen.

Supporters uit de harde kern van meerdere voetbalclubs gisteren naar buiten om de steden te beschermen tegen de relschoppers. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Alkmaar, Almelo, Breda, Den Bosch en Maastricht (op de foto hierboven). 

Regels blijven gelden

De politie en burgemeesters zijn blij met de extra hulp. Burgemeester Emile Roemer van Alkmaar zei bijvoorbeeld tegen NH Nieuws trots te zijn op vijftig supporters van de harde kern van club AZ, die met een wijkagent door het centrum van Alkaar liepen. In sommige gemeentes kregen de supporters zelfs speciale hesjes om zichtbaar te zijn. Maar dat betekent niet dat zij nu alles mogen doen. Ze mogen geen geweld gebruiken en ze moeten, net als iedereen, voor negen uur 's avonds thuis zijn. Minister Grapperhaus van Justitie zei in het tv-programma Op1 dat hij blij is met de extra hulp, maar dat het vooral een taak is van de politie om de rust te bewaren. De tekst gaat verder na de foto van de voetbalfans in Maastricht.

Foto: ANP

Nog meer hulp

De voetbalfans zijn niet de enige mensen die de straat op gingen om te helpen. Op veel plekken gingen vrijwilligers met een vuilniszak en bezem naar buiten om de straten schoon te maken. Voor sommige winkeliers werden inzamelingsacties gestart. Voor de eigenaar van een Primera in Eindhoven werd bijvoorbeeld al 100.000 euro ingezameld. Haar winkel liep veel schade op.

Rustige avond

Vergeleken met het weekend en maandagavond was het de vierde avond met een avondklok gisteren rustig. Er kwamen wel groepjes mensen bij elkaar, maar er was minder geweld dan de avonden ervoor.

Anderen lazen ook: Foto's: weer rellen in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook