Foto: ANP
Uitgelegd

Vogels vluchten voor vuurwerk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Dat vogels niet dol zijn op vuurwerk, was al bekend. Van schrik vliegen ze massaal de lucht in als het wordt afgestoken. Maar hoe lang duurt die schrik? En waar gaan ze heen? Om daarachter te komen deden onderzoekers 347 ganzen een zendertje om.

'We wilden weten hoe verstorend vuurwerk precies is’, vertelt Bart Nolet van het Nederlands Instituut voor Ecologie. ‘Uit radarbeelden wisten we al dat ze massaal opvliegen als er vuurwerk wordt afgestoken. Maar daarna verdwijnen ze van de radar.’ En dan? Dat wilden de onderzoekers weten. Daarom volgden ze 347 wilde ganzen in Duitsland, Denemarken en Nederland. In de winter komen die dieren daar vanuit het noorden overwinteren.  

Weg winterrust 

Maar na die enorme tocht moeten ze flink rusten. ‘’s Nachts slapen ze op het water, overdag hebben ze al hun energie nodig om eten te zoeken.’ Maar hun winterrust wordt bruut verstoord door vuurwerk, zagen de onderzoekers. ‘Als er vuurwerk wordt afgestoken vliegen ze hoog de lucht in. Maar ongeveer de helft vliegt ook best ver weg.’ Soms vliegen ze zelfs wel honderden kilometers, op zoek naar een rustige slaapplek. ‘Het interessante is dat ze daar korter blijven dan normaal. En dat ze meer eten. Waarschijnlijk kost de vlucht veel energie en moeten ze bijkomen.’ Dat terwijl de dieren dus juist energie willen besparen.

Geen vuurwerk bij vogels

Vogels raken niet alleen verstoord tijdens het afsteken van vuurwerk, maar ook in de dagen ervoor en na, concluderen de onderzoekers. Volgens Nolet zou het helpen als we op minder plekken vuurwerk zouden afsteken, en niet in de buurt van natuurgebieden.

Anderen lazen ook: Zo kun je je hond helpen bij knallend vuurwerk

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook