Twitter: Gemeente Texel @gemeentetxl

Vondsten opgedoken uit scheepswrak bij Texel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een spannende vondst bij Texel! Daar zijn op de zeebodem allerlei oude voorwerpen uit een scheepswrak gehaald. Het Britse oorlogsschip HMS Apollo zonk precies 222 jaar geleden.

Door een fout tijdens het varen kwam het super oude schip jaren geleden in het ondiepe water terecht, waardoor het strandde en zonk. Vorig jaar zomer besloten duikers eens een kijkje te gaan nemen. In het wrak vonden ze allerlei voorwerpen, zoals leren omhulsels voor bajonetten (een wapen dat lijkt op een mes) en tassen met in het goud de opdruk van het wapen van de Engelse koning George.

Navigatie

Het schip vertrok 222 jaar geleden uit Groot-Brittannië met een missie. De HMS Apollo moest langs de Noordzee voorkomen dat Frankrijk Engeland zou veroveren. Helaas mislukte deze actie door een slecht navigatietoestel dat de verkeerde route aangaf. Hierdoor strandde het schip in het ondiepe water, waardoor het langzaam zonk. Gelukkig werd de bemanning op het nippertje gered.

Kanonnen

In de Noordzee bij Texel werden eerder al kanonnen op de zeebodem gevonden. Waarschijnlijk hebben de schippers deze loeizware gevaartes overboord gegooid in de hoop dat het schip minder snel zou zinken.

Hier zie je foto’s van de duikactie:

Twitter: Gemeente Texel @gemeentetxl

Twitter: Gemeente Texel @gemeentetxl

Anderen lazen ook: Filmpje: oeroud scheepswrak vol koper.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook