Elektrisch vliegtuig op Schiphol

Voor het eerst elektrisch vliegtuig op Schiphol

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

 Vliegtuigen zijn erg slecht voor het milieu. Maar wanneer ze elektrisch zijn, valt dat wel mee. Dinsdag landde er voor het eerst eentje op Schiphol.

Het Koninklijke Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum heeft een nieuw elektrisch tweepersoons vliegtuigje gekocht. Hiermee worden nu allerlei testvluchten gemaakt van het ene vliegveld naar het andere. Tussendoor moet het natuurlijk wel even opladen. Het vliegtuigje stopte dus ook in Amsterdam en is daarmee het eerste elektrische vliegtuig op Schiphol.

Batterij

Elektrisch vliegen stoot geen CO2 uit. Dat komt omdat zo’n vliegtuig niet op de vervuilende brandstof keratine vliegt, maar op een batterij. Die batterij is ook gelijk het nadeel van elektrisch vliegen. Deze maakt het vliegtuig een stuk zwaarder wat weer meer energie kost. Maar als het lukt om het de lucht in te krijgen, maakt zo’n milieuvriendelijk vliegtuig ook nog eens minder herrie dan een normale.

Passagiersvliegtuig

Al zeker vijftig jaar wordt er met elektrische vliegtuigen geëxperimenteerd. Helaas lukt het nog niet om grote passagiersvliegtuigen elektrisch te laten vliegen. Maar volgens wetenschappers duurt dat niet lang meer. Al zal een reisje naar New York voorlopig nog wel te ver zijn voor een elektrisch vliegtuig.  

Anderen lazen ook: Vliegtuigen hebben last van wespen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook