stelling
Stelling

Voor iedereen dezelfde brandweertest!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Met veertig kilo op je rug een trap oprennen. En binnen twee minuten honderd treden afleggen. Het hoort bij de test voor brandweermannen en -vrouwen. Loodzwaar natuurlijk! En oneerlijk. Dat vindt brandweervrouw Jorien uit Oosterbeek tenminste. Zij werkt al zeventien jaar bij de brandweer, maar zakte voor de test. Dat is ook niet zo gek, zegt ze, want mannen zijn veel sterker! Zij vindt dat er daarom een andere test voor vrouwen moet komen.

Discriminatie

Jorien voelt zich gediscrimineerd en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens. Die organisatie onderzoekt of iemand écht gediscrimineerd is. Onzin, vindt de brandweer. Iedereen wordt gelijk behandeld: mannen, vrouwen, ouderen en jongeren. Het is gewoon een zwaar beroep en nog gevaarlijk ook. Je kunt dus maar beter fit zijn!

Snelle redders

Dat lijkt mij nou ook! Als ik in een brandend huis zit, word ik liever gered door fitte lui met veel spieren. Of dat mannen zijn of vrouwen, maakt me niet uit. Als ze maar zo snel mogelijk de trap op kunnen rennen om mij te redden!

venneVenne (10): eens

‘Misschien kunnen vrouwen niet zo snel een trap oprennen met al die zware spullen, maar dan kunnen ze beter een andere taak krijgen. Bijvoorbeeld de brandweerwagen rijden of dingen regelen. Als je iemand moet redden uit een huis, moet je sterk en fit zijn.’

 

 


maxMaximiliaan (11): eens 

‘Die brand is niet minder erg als vrouwen hem komen blussen, dus het werk is precies hetzelfde. Daarom moet die test ook hetzelfde zijn, vind ik. Ik snap dat het vervelend is voor die mevrouw, maar misschien kan ze aan haar conditie werken en volgend jaar opnieuw meedoen?’ 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ben het er mee eens omdat als je iemand in de praktijk redt, dan gaat het gebouw ook niet denken: o, dit is een vrouw, laat ik toch eens wat minder traptreden hebben, dan is het minder zwaar voor haar, anders discrimineer ik haar misschien. Duimomlaag dat kan dus niet.

Ik vindt van wel omdat er mischien meer mensen zijn die hem niet halen en als zij hem niet haalt dat hij ineens moet veranderen. Andere mensen vinden hem ook zwaar.

Ik vind dat de test het zelfde moet zijn.
want als een vrouw het niet haalt hoeft het niet zo te zijn dat andere vrouwen hem gelijk ook niet halen. Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.