slachtoffers brandwond

Vooral jongens en mannen gewond tijdens feestdagen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft cijfers bekend gemaakt over ongelukken tijdens de feestdagen. Het zijn vooral jongens en mannen tussen de acht en 25 jaar die gewond raken.

In verschillende brandwondencentra hebben zich rond de jaarwisseling 66 mensen gemeld met brandwonden door vuurwerk. Tussen 23 december en 3 januari hebben 135 mensen met brandwonden zich gemeld. Bij 27 slachtoffers waren de wonden zo ernstig dat zij in het ziekenhuis moesten blijven.

Ongelukken

In een heel jaar komen 800 tot 850 mensen in een brandwondencentrum. De meeste wonden komen door het afsteken van vuurwerk en door ongelukjes tijdens het koken en thee drinken. Ook veel kleine kinderen raakten gewond. Door bijvoorbeeld hete thee of het vastpakken van een hete kachel of strijkijzer.

Drukke periode

December is voor de brandwondencentra altijd een extra drukke periode. 'Ook dit jaar was december helaas weer traditioneel druk', aldus Jacob Blik van Brandwondencentrum Groningen. De Nederlandse Brandwondenstichting kan niet zeggen of het aantal hoger is dan voorgaande jaren. Dat komt omdat er dit jaar voor het eerst deze specifieke periode is gemeten.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 9 tips om vuurwerk veilig af te steken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps