Voorleeskampioen Eva 2017

Voorleeskampioen Eva geeft je haar vijf beste leestips

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Waar moet je op letten bij het voorlezen van een stuk tekst? Voorleeskampioen Eva weet dat natuurlijk als geen ander.

Een week geleden werd Eva Koning (11) uit Prinsenbeek kampioen voorlezen. Ze versloeg elf andere finalisten in de grote landelijke finale in Amstelveen. Van alle 230.000 kinderen die zich hadden aangemeld, bleek ze de allerbeste. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen?

Tips van Eva

- Lees met intonatie, maar overdrijf het niet.
- Lees rustig, want dan ben je goed te volgen.
- Weet wat je leest, alleen dan kun je ook emoties overbrengen.
- Haal een paar keer goed adem voor je begint. Daar word je rustig van.
- De belangrijkste tip: genieten! 

Genieten

De laatste tip is vooral voor kinderen die volgend jaar meedoen aan de voorleeswedstrijd. En geniet niet alleen van het lezen zelf, maar van alles eromheen. Eva: 'Er zijn veel verschillende rondes, geniet dus van elk moment. Dat je weer een ronde verder bent, bijvoorbeeld.'

Eva is een echte boekenworm. 'Ik hou heel erg van boeken. Als ik een boek aan het lezen ben, lees ik hem bijna in één keer uit. Elk vrij moment pak ik mijn boek erbij. Thuis of op school...'

Favoriete boek

'Het boek Wreed is nu mijn favoriete boek. Er worden mensen vermoord en er wordt in mensen gesneden. Dat klinkt bruut, maar ik hou wel van dat soort spanning', vertelt Eva. Ook De GVR van Roald Dahl en Tien Kleine Heksjes van Lida Dijkstra staan in haar top-3.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de Kidsweek-krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Heel goede tips, als vrijwilliger bij de Voorleesexpress heb je er ook wat aan! Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.