hpv-prik

Voorstel: ook jongens voortaan een HPV-prik

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

De HPV-prik is voor meisjes van twaalf en dertien jaar. Maar als het aan de Gezondheidsraad ligt, krijgen voortaan meisjes én jongens de prik. En op jongere leeftijd.

Waarvoor is de HPV-prik ook al weer?

Het is een prik die je beschermt tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het virus kan zorgen voor verschillende vormen van kanker, zoals baarmoederhalskanker. Het virus kan worden verspreidt als mensen met elkaar vrijen.

Wie krijgt de HPV-prik?

Tot nu toe worden alleen meisjes van twaalf en dertien uitgenodigd om de prik te halen. Jongens worden overgeslagen omdat ze geen baarmoeder hebben. Ze kunnen dus ook geen baarmoederhalskanker krijgen. Bij meisjes is die kans er wel. Ieder jaar krijgen 800 vrouwen deze ziekte en 200 overlijden eraan.

Waarom moet dat veranderen?

Volgens de Gezondheidsraad kunnen ook jongens het virus bij zich dragen en verspreiden. Hoewel ze geen baarmoederhalskanker kunnen krijgen, is er wel een kans op andere soorten kanker. Onderzoekers hebben ontdekt dat de prik ook werkt tegen keelkanker. Alle kinderen zouden de prik moeten krijgen, is het advies. En niet als ze twaalf of dertien jaar zijn, maar al op hun negende. Uit onderzoek blijkt dat het virus het best werkt als kinderen de prik krijgen, voordat ze ooit seks hebben gehad. Dus hoe jonger je de prik geeft, hoe groter de kans dat ze nog niet gesekst hebben.

Is de prik gevaarlijk?

Daar bestaan veel misverstanden over. Sommige mensen denken dat de prik ervoor zorgt dat je heel erg moe wordt. En omdat de vaccinatie niet verplicht is, zijn er een heleboel meisjes die hem niet gaan halen. Uit onderzoek blijkt dat dat de HPV-prik nauwelijks bijwerkingen heeft.

Wie bepaalt nu of dat doorgaat?

De regering. De minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, om precies te zijn. Hij moet gaan kijken of dit een goed idee is en of er genoeg geld voor is. Het advies van de Gezondheidsraad gaat een belangrijke rol spelen in zijn beslissing. En die zegt dus: 'doen!'

Anderen lazen ook: Prikken redden elk jaar 36 kinderlevens.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps