Douma  Foto AFP

Vragen over gifgasaanval in Syrië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Een mogelijke gifgasaanval in Syrië heeft de wereld opgeschrikt. Wat is er zaterdag gebeurd? En wat zijn de gevolgen? Drie vragen over dit nieuws.

Wat is er gebeurd?
Er zou zaterdag een vat met gif gedropt zijn op de Syrische stad Douma, niet ver van hoofdstad Damascus. Een gifgasaanval. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen en duizend gewonden. We schrijven hier met opzet ‘zou’ en ‘zouden’ omdat het moeilijk is nieuws uit Syrië te controleren. Er zijn bijna geen journalisten meer in het land. Dat is door de zeven jaar durende oorlog totaal verwoest. Maar hulpverleners zeggen dat het ziekenhuis van Douma vol ligt met mensen die verschijnselen van vergiftiging hebben. Er zijn ook foto’s van slachtoffers. Persbureau Reuters zegt dat ze echt lijken te zijn.Douma  Foto AFPWaarom is Douma doelwit?
In Douma zat nog een grote groep rebellen. Om die weg te jagen bombardeerde het Syrische leger de wijken van de stad. Inwoners van Douma hebben het daardoor ook zwaar. Sommigen konden vluchten, maar velen zitten in de knel. Hun huizen zijn verwoest, er is bijna geen eten meer… En nu komt er ook nog een gifaanval overheen.  

Wie zit daarachter?
President Assad en zijn leger. Ten minste… dat zeggen tegenstanders van Assad en internationale hulpverleners. Assad ontkent. Iran ook. Dat land helpt Assad. De berichten over de gifgasaanval is nepnieuws, zegt Iran. Ondertussen is de situatie nog ingewikkelder geworden. Zondag werd een militair vliegveld in Syrië met raketten aangevallen. Maar waarom en door wie? Assad zegt: de Amerikanen. Die ontkennen. De Russen, ook vrienden van Assad, zeggen: Israël. Dat heeft nog niet gereageerd. Een hoop onduidelijkheid dus.

Eén ding is wel zeker: een gifaanval is een grote misdaad. Oók in een oorlog. Daarom is er nu een spoedvergadering van de VN. De landenclub overlegt over wat er moet gebeuren. 

Anderen lazen ook: Zo zat het met Syrië.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps