Vredespaleis

Vredespaleis kleurt blauw voor mensenrechten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het is vandaag 10 december, dat is wereldwijd de Dag van de Mensenrechten. Het Vredespaleis in Den Haag is daarom vanmiddag te bewonderen in een speciaal blauw licht. 

Over de hele wereld worden vandaag blauwe lampen gericht op bekende gebouwen zoals het Opera House in Sydney in Australië, Empire State Building in New York en het reuzenrad The London Eye in de Engelse hoofdstad. 

Mensenrechtenorganisaties en het Vredespaleis willen met deze actie mensen aan het denken zetten over de mensenrechten. Dat zijn rechten die voor iedereen gelden, en zijn te vinden in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

70-jarig bestaan

In die verklaring staat bijvoorbeeld dat alle mensen vrij, gelijkwaardig en met gelijke rechten geboren worden. Er staat ook in dat je niet gevangen gezet mag worden voor je mening of geloof, en dat je recht hebt op bescherming tegen discriminatie en geweld. Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat deze verklaring werd opgesteld door de Verenigde Naties (VN). Dat is een internationale organisatie voor vrede, mensenrechten en veiligheid.

Belangrijk

Voor de meer dan 190 landen die lid zijn van de VN, is de mensenrechtenverklaring een belangrijk document. Toch zijn er veel landen die de mensenrechten niet respecteren. Als je daar opkomt voor je rechten loop je gevaar. Je kunt lastiggevallen, gevangengezet, of zelfs gedood worden. Een bekende organisatie die zich wereldwijd voor de mensenrechten inzet is Amnesty International.

Anderen lazen ook: Achter de schermen bij Mensjesrechten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het interessant maar ik heb morgen een begrijpend lezen toets van niveau B help het op dit te lezen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps