Foto: Pixabay

Vriendinnen sporen zeventig zakkenrollers op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De vriendinnen Sara en Iris zijn vaak in het centrum van Rotterdam te vinden. Niet om te shoppen, maar om zakkenrollers op te sporen. En dat is de twee politieagenten in de dop al zeventig keer gelukt.

‘Zakkenrollers lopen zeker drie jaar achter in de mode: De vrouwen dragen afgetrapte ballerina’s en de mannen oude sportschoenen. En ze gedragen zich anders dan winkelend publiek: ze steken een winkelstraat meerdere keren over en kijken vaak achterom’, vertellen de vriendinnen. Ze begonnen ongeveer een jaar geleden met speuren en weten inmiddels precies hoe ze de dieven moeten herkennen. En dat komt alvast goed uit, want hier willen ze later graag hun werk van maken.

Vermomming

De boevenvangers doen net alsof ze aan het winkelen zijn en houden alles goed in de gaten. Zien ze iemand die ze niet vertrouwen? Dan achtervolgen ze hem of haar en nemen ze contact op met de politie. Soms splitsen de vriendinnen en passen ze hun uiterlijk aan. ‘Als een verdachte de metro instapt, houden we even afstand. In de tijd dat hij of zij in de metro zit, zetten wij een pet op of vlechten ons haar in’, vertellen ze. Ondertussen maken ze foto’s en filmpjes van de mensen die ze verdenken. 

Spannend

Hoe spannend zo’n achtervolging ook is, de vriendinnen zijn heel voorzichtig. ‘Als ze iets zien bellen ze ons, maar ze spreken de zakkenrollers nooit zelf aan’, zegt politieagent Henri Appeldoorn. Hij adviseert daarom ook om daar altijd op te letten. ‘Het is een stoer verhaal, maar pas goed op. Wij werken goed samen, maar ik weet niet hoe dat in andere steden gaat. Ik ga zelf vaak de straat op in burger om ze in de gaten te houden. Dan blijf ik bij ze in de buurt, maar wel op afstand. We zijn ontzettend trots op ze. Hun hulp is echt goud waard.’ 

Om de vriendinnen te beschermen zijn verzonnen namen gebruikt. Het filmpje hieronder is door twee vriendinnen gemaakt.

Anderen lazen ook: Jongen bedankt politie met een mooie sticker.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

omg dit zo goed van jullie maar wel uitkijken voor mensen

Echt stoer
#spionladys

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps