Bloedmaan

Vrijdagavond kleurt de maan vuurrood

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
rosan
Rosan
de Vos

Vraag aan je ouders of je vrijdagavond wat later naar bed mag. Als je dan naar buiten kijkt zal er iets heel moois te zien zijn: een bloedmaan. Om 22.22 uur kleurt de maan vuurrood.

Waarom kleurt de maan rood?

 
Vrijdagavond is er een maansverduistering, waardoor de maan zelf geen licht uit zal stralen. Maar omdat op dat moment de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan, zal het zonlicht weerkaatsen op de maan. Hierdoor kleurt de maan rood. Ze noemen dit heel toepasselijk: een bloedmaan.
 

Vrijdagavond

 
De totale maansverduistering begint vrijdag om 21.30 uur. Omdat het dan nog een beetje licht is, kun je het nog niet goed zien. Wil je de bloedmaan in levende lijve meemaken? Dan moet je om 22.22 uur klaarstaan: dan is het hoogtepunt. Het eindigt om 23.14 uur. Het is de langste maansverduistering van de 21e eeuw. 
 
'Het is iets dat je gezien moet hebben', vertelt Esther Hanko van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam. 'Het is mooier dan een gewone volle maan.'
 
Naast een rode maan zijn er ook vier planeten goed te zien. Als je de verrekijker erbij pakt, is het mogelijk om de planeten Mars, Jupiter, Saturnus en Venus te bekijken. 

Anderen lazen ook: Waarom is de maan zo belangrijk?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

De maan straalt nooit zelf licht uit, het is altijd een weerkaatsing van de zon. Maar omdat de aarde tussen de zon en de maan in staat blokkeert de aarde dit licht. Rood licht buigt het makkelijkst af waardoor de maan rood kleurt.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.