ANP

Vrijwilligerswerk: 'Van helpen word je gelukkig'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Iets voor anderen doen zonder dat je daarvoor betaald krijgt: vrijwilligerswerk. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dat doen, gelukkiger zijn.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 91% van de mensen die vrijwilligerswerk doet zich gelukkig voelt. Van de mensen die geen vrijwilligerswerk doet is dit 85%. Aan het onderzoek werkten de afgelopen jaren 45.000 mensen vanaf 15 jaar mee.

Plastic vissen

Helpen op de sportvereniging, een bejaardenhuis of - zoals op de foto hierboven - plastic uit het water vissen. In 2018 zei bijna de helft van de Nederlanders vanaf 15 jaar dat ze het jaar ervoor nog vrijwilligerswerk hebben gedaan.

Kira (12): 'Ik wil graag bij de dierenambulance vrijwilligerswerk doen, maar daar ben ik nog te jong voor. Het lijkt mij leuk om dieren te redden. En ik denk ook dat ik er gelukkig van word. Wie wordt er nou niet vrolijk van allemaal beestjes om zich heen?'

Elisa (12): 'Ik heb nu wat minder tijd omdat ik druk ben met huiswerk en proefwerken. Maar ik denk dat ik vrijwilligerswerk ga doen als ik in de bovenbouw zit. Het liefst iets met dieren of met oudere mensen. Het leukste lijkt mij het moment wanneer je klaar bent. Dan heb je mensen of dieren geholpen en dat is mijn doel bij vrijwilligerswerk. Wanneer ik iemand help heb ik het gevoel dat ik alles aankan.'

Sharonie (12): 'Het lijkt mij het leukst om in een bejaardenhuis te helpen, omdat de mensen die daar zitten, niet alles meer zelf kunnen. Ik denk ook dat ik er gelukkig van word, omdat je mensen helpt zonder er iets voor terug te krijgen. Dat geeft wel een goed gevoel.'

Anderen lazen ook: Bijzondere groep vrijwilligers helpt mee in Australië of: Prinses Beatrix poetst met oude onderbroeken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook