Kan jij een beetje Frans?

Vrouw wordt wakker uit coma en spreekt vloeiend Frans

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

In 2006 werd de Britse vrouw Helen Rudd aangereden door een busje, waarna ze ernstig gewond raakte. In het ziekenhuis werd ze drie weken lang in coma gehouden. Toen ze wakker werd was het even schrikken voor iedereen: ze sprak namelijk plotseling vloeiend Frans.

De mevrouw doet nu haar verhaal in de Engelse krant The Guardian om over deze bizarre gebeurtenis te vertellen.

Posters in de kamer

Toen ze wakker werd uit haar coma, moest ze alles opnieuw leren. Toen een vriend op een gegeven moment iets aan haar vroeg in het Frans, sprak ze vloeiend Frans terug. Engels spreken lukte juist minder goed. Toch vonden de artsen het een beter idee om Engels tegen haar te spreken, aangezien dat juist de taal was die ze weer opnieuw moest leren. Daarom hingen ze posters op in haar kamer waarop stond dat mensen geen Frans tegen haar mochten praten.

Het gebeurt wel vaker dat mensen na een coma het 'buitenlandse accentsyndroom' hebben: dat iemand wakker wordt uit een coma en een buitenlands accent heeft. Maar Helen sprak daadwerkelijk een andere taal: dat gebeurt zelden, dokters begrepen niet hoe dat kon. 

Twee weken Frans

Het duurde twee weken voordat Helen weer Engels begon te praten, voor die tijd sprak ze alleen maar Frans. Maar haar herstel duurde helaas een stuk langer: ze moest een jaar lang in een revalidatiecentrum herstellen en is nog steeds niet helemaal de oude.

Omdat Helen nooit is getrouwd en geen kinderen heeft, voelt ze zich wel eens eenzaam. Nu belt ze wekelijks met een vrijwilliger waar ze mee kletst over het leven, dat vindt ze erg fijn. Gelukkig zijn die gesprekken weer helemaal in het Engels!

Anderen lazen ook: 10-jarige spreekt elf talen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps