Een getekende impressie van een jagende vrouw. Foto Matthew Verdolivo (UC Davis IET Academic Technology Services)

Vrouwen gingen vroeger ook op jacht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Mannen jagen met speren en vrouwen verzorgen de kinderen en maken het eten. Dat beeld hebben we van mensen uit de Steentijd. Maar dat beeld moeten we aanpassen, melden wetenschappers. Vrouwen gingen namelijk ook op jacht.

Wetenschappers ontdekten een graf van zo'n negenduizend jaar oud in de bergen in het Zuid-Amerikaanse land Peru. In dat graf lag een vrouw begraven met wapens om mee te jagen, zoals messen en bijlen. Naast haar lagen botten van dieren. De onderzoekers concludeerden daardoor dat zij zelf op zoek ging naar voedsel. Dat schrijven zij in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Nog meer jagende vrouwen

En de vrouw was geen uitzondering. De wetenschappers bestudeerden nog 107 graven van 429 mensen. 27 daarvan waren met wapens begraven. Elf daarvan waren vrouw. De wetenschappers denken dat de mensen in die tijd alle hulp nodig hadden om eten te vinden. Een paar moeders bleven achter bij de kinderen. Jaren later werd de jacht wel weer een typisch mannending. Toch was er dus misschien wel minder verschil tussen mannen en vrouwen dan wij tot nu toe dachten.

Anderen lazen ook: Prehistorische apen staken de oceaan over.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het heel inteligent dat ook vrouwen in die tijd gingen jagen Duimomhoog ik vind het juist goed want de vrouwen in dit tijd stip zorgen voor kinderen en werken maar er zijn huis wel ook vrouwen de gevecht sport doen en wereld eerste waren maar meeste vrouwen zijn niet zo sterk dus ik vind de [sterke]vrouwen in die tijd tof! Juichen ¨)

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.