ANP

Vulkaan barst uit in Nieuw-Zeeland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

In Nieuw-Zeeland is het goed misgegaan. Bij een vulkaanuitbarsting zijn zeker vijf doden gevallen. Ook raakten er veel mensen gewond.

De uitbarsting gebeurde vannacht om twee uur Nederlandse tijd op het vulkanisch eiland Noordereiland. In Nieuw-Zeeland was het toen middag, waardoor er toeristen van een cruiseschip op de vulkaan White Island rondliepen. Met een webcam is gefilmd hoe een groepje mensen dicht bij de krater loopt vlak vóór het ongeluk.

Levensgevaarlijk

Het is op dit moment levensgevaarlijk voor reddingswerkers om de vulkaan op te gaan en de mensen te zoeken. ‘Het eiland is momenteel bedekt met as en vulkanisch materiaal’, zegt politiechef John Tims. ‘We begrijpen dat het belangrijk is om terug te keren naar het eiland.’ Doormiddel van helikopters zijn er wel al mensen van het eiland gered.

Op deze foto is te zien dat het eiland vol ligt met as dat uit de vulkaan is gekomen:ANP

Niveau twee

Een tijdje terug waarschuwde onderzoekers nog voor een verhoogde vulkanische activiteit op het eiland. Hierdoor was het waarschuwingsniveau verhoogt van één naar twee, wat betekent dat er kans was op een uitbarsting. In 1914 barstte de vulkaan ook al uit, toen kwamen twaalf mijnwerkers om het leven.

Anderen lazen ook: Zo werkt een vulkaan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

echt sneu sneu en nog eens sneu

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.