still YouTube

Vulkaanuitbarsting zorgt voor nieuw eilandje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Dat vulkanen veel schade kunnen aanrichten is bekend. Maar wist jij dat ze soms ook zorgen voor nieuw land? In Japan heeft de uitbarsting van een onderwatervulkaan een nieuw eiland gemaakt.

De Japanse kustwacht ontdekte het gloednieuwe stukje land deze week. Het eilandje ligt 1300 kilometer ten zuiden van de Japanse stad Tokio. De kans dat inwoners van Japan het als vakantiebestemming gaan gebruiken is heel klein. Het is slechts één kilometer lang en bestaat vooral uit vulkanische as en steen.

Uitbarsting

Het eiland is ontstaan nadat een vulkaan onder water uitbarstte. De lava uit de vulkaan koelde door het zeewater af en dreef naar het oppervlak. Op die manier ontstaan wel vaker nieuwe eilandjes. Meestal verdwijnen deze net zo snel als ze komen doordat ze niet opgewassen zijn tegen het zoute zeewater.

Wat is een vulkaan eigenlijk?

Vulkanen zijn openingen in de aarde waaruit magma (vloeibaar gesteente uit de binnenkant van de aarde) naar boven kan komen. Als een vulkaan uitbarst, komt er heet magma uit de krater: lava. Vulkanen komen meestal voor op de grenzen van aardplaten die als een soort schil om onze planeet zitten.

In dit filmpje kun je het eiland bekijken:

Anderen lazen ook: Zo werkt een vulkaan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook