Foto: ANP

Vuurwerkramp herdacht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In Enschede hangt vandaag de vlag halfstok. Om 15.25 uur luiden de kerkklokken in alle kerken in de omgeving. Zo wordt een grote vuurwerkramp herdacht. Precies twintig jaar geleden werd in Enschede een hele woonwijk verwoest. Drie vragen over deze ramp.

Wat gebeurde daar?
Op 13 mei 2000 brak er brand uit bij een vuurwerkbedrijf. Er ontplofte een berg vuurwerk in de opslagruimte. Hierdoor ontstond een kettingreactie. Ook containers met vuurwerk buiten het gebouw vatten vlam. Uiteindelijk ontplofte de hele boel. Een hele woonwijk werd verwoest. Er raakten 947 mensen gewond en 23 mensen kwamen om.

Hoe kon dat gebeuren?
Dat is nog altijd niet duidelijk. De directeuren van het bedrijf werden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Ze zouden te veel en te zwaar vuurwerk hebben opgeslagen. Maar volgens een onderzoeker die er jarenlang onderzoek naar deed was de overheid de echte schuldige. De vuurwerkregels waren slecht, zegt hij. 

Hoe wordt de ramp herdacht?
Vanwege de coronamaatregelen gaat de herdenking anders dan van tevoren was bedacht. De gemeente Enschede roept mensen op om de vlag halfstok te hangen. En van 15.25 tot 15.30 luiden de kerkklokken in en om Enschede. Rond die tijd gebeurde het ongeluk. Ook mogen er bloemen worden gelegd bij een monument, al moet iedereen natuurlijk wel afstand van elkaar houden.  

Anderen lazen ook: Komt er een verbod op knalvuurwerk?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook