Merel

Waar is de merel?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

Ruim 1 miljoen vogels werden afgelopen weekend in tuinen en op balkons gespot. Zaterdag en zondag was het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling.

De huismus werd het vaakst geteld, daarna de koolmees en pimpelmees. Om die laatste twee uit elkaar te houden, hoef je geen professionele vogelaar te zijn. De koolmees heeft een zwart kopje en de pimpelmees een blauwpaars petje op. Vandaar ook de naam: pimpelpaars.

Minder vogels

Er is ook minder goed nieuws: er worden steeds minder vogels gesignaleerd. Vooral de spreeuw laat z’n snaveltje steeds minder vaak zien. Deze vogel is afhankelijk van het platteland, en daar gaat het slecht met alle vogels. Het gras wordt te vaak gemaaid, er wordt teveel landbouwgif gebruikt en er is te weinig voedsel voor de dieren.

Ook over de merel is er minder goed nieuws. Die staat nu op de vijfde plek. Jarenlang stond-ie in de top 3 van de meest voorkomende vogels. Dat er nu minder merels zijn komt door een virus. Daar zijn afgelopen jaar veel merels aan gestorven.

Top 5

Er werden afgelopen weekend dus ruim 1 miljoen vogels geteld. Maar hoeveel dan van iedere soort? Dit zijn de vijf meest getelde vogels:

1. Huismus: 165.970
2. Koolmees: 128.926
3. Pimpelmees: 80.690
4. Kauw: 68.570
5. Merel: 67.968

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Weekendje vogels tellen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps