Jeangu Macrooy. Beeld: Shutterstock

Waar gaat het Songfestivallied echt over?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

Birth of A New Age is het Songfestivallied van Jeangu Macrooy. Op social media zijn veel grapjes gemaakt over het liedje, omdat sommige mensen er het woord 'broccoli' in horen. Ook Albert Heijn ging daarin mee, met een advertentie voor broccoli. Die grapjes vindt niet iedereen leuk. Waarom niet?

Het gaat om de zin in de Surinaamse taal Sranantongo: ‘Yu no man broko mi, mi na afu sensi’. Dat is een uitdrukking die betekent: ‘je kan me niet wisselen, ik ben een halve cent’. Die halve cent was in de tijd van de slavernij in Suriname de kleinste munt. Bijna waardeloos, dus. Net zoals zwarte mensen in die tijd werden gezien. Maar je kunt het ook vertalen als: 'je kunt me niet raken of breken, ik ben wie ik ben.'

Sranantongo

Een heleboel andere woorden uit het Sranantongo zijn nu wel bekend in straattaal, zoals doekoe, mattie, wagi en patta. Maar niet veel mensen weten dat Sranantongo als taal ontstond tussen Afrikaanse volkeren op slavenschepen. Suriname was vroeger een Nederlandse kolonie. In die tijd noemden de Nederlandse kolonisten die taal ook wel ‘negerengels’ en ze verboden de taal. Na de afschaffing van de slavernij en de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 bleef Sranantongo een taal die als niet ‘netjes’ en soms zelfs als ‘onbeschaafd’ werd gezien. 

Trots

Door er grapjes over te maken, gaat het te weinig over de inhoud van de songtekst, vinden veel mensen. Mensen in Suriname en ook veel Surinaamse Nederlanders zijn juist trots op Jeangu, die in het Sranantongo zingt tijdens een grote internationale tv-show. Ze vinden het fijn dat er aandacht is voor de geschiedenis, de cultuur en het Sranantongo zelf.

Bekijk de clip van het liedje hieronder:

 

Anderen lazen ook: Dit bedoelt Jeangy Macrooy met "yo no man broko mi"

Lees ook: Het slavernij-dossier van Samsam

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook