Unsplash

Waar komen onze kersttradities vandaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Elk jaar een dennenboom in huis slepen, urenlang in de keuken staan en honderden kaartjes versturen. Hoe komen wij eigenlijk aan onze eigen kersttradities?

Kerstboom

De kerstboom is misschien wel de oudste traditie ooit! De oude Germanen en de Romeinen versierden hun huis al met takken om de donkere wintermaanden knus door te komen. De dennenboom was favoriet want die bleef lang groen. In Duitsland werd het een paar eeuwen later populair om een complete dennenboom in huis te nemen. Na een tijdje kregen Nederlanders deze Duitse traditie in de smiezen en zetten ook wij massaal kerstbomen in huis.

De kerstbal

Kleurrijke, glimmende en doorzichtige: kerstballen zijn niet meer weg te denken uit de kerstboom. Toch bestaan ze nog niet zo heel lang! Vroeger versierden mensen hun kerstbomen vooral met appeltjes, slingers, koekjes en noten. Pas tweehonderd jaar geleden werd de eerste glazen kerstbal geblazen in Frankrijk. Inmiddels gebruiken veel mensen ballen van plastic: veel veiliger met grijpgrage huisdieren en andere wildebrassen.

Kerstkaartjes sturen

De postbode heeft het er tijdens de kerstdagen hartstikke druk mee: kerstkaartjes bezorgen. Al sinds de Middeleeuwen wensen mensen elkaar rond de kerst geluk toe. Dit begon ooit met boodschappen die mensen uit hout gesneden en aan elkaar cadeau gaven. Inmiddels versturen we al zo’n tweehonderd jaar papieren kerstkaarten naar elkaar. Dat is heel wat minder zwaar!

Kerstdiner

Lekker eten als kerstraditie komt uit Groot-Brittannië. Hier at de koninklijke familie met kerst altijd de lekkerste dingen. Toen de rest van het land daar lucht van kreeg, besloten ze hetzelfde te doen. Sindsdien staat er bij heel wat mensen het lekkerste eten op tafel tijdens de feestdagen.

Kerstpakket

Misschien krijgt jouw vader of moeder er ook wel een van het werk: een kerstpakket. Het geven van deze doos vol lekkernijen bestaat al sinds de negentiende eeuw. Toen gaven boeren hun werklieden voor het eerst een mandje vol lekkers mee naar huis. Dit was een bedankje voor het goede werk én een extraatje omdat het kerst was. Na een tijdje namen ook andere werkgevers deze traditie over.

Familietradities

Naast al deze algemene kersttradities heeft bijna elke familie zijn eigen gewoontes met de feestdagen. Kerstontbijt bij opa en oma, een speciale wandeling, altijd hetzelfde kerstgerecht of elk jaar een bijzondere kerstbal kopen voor in de boom. Wedden dat jij ook een eigen kersttraditie hebt? Denk maar eens goed na!

Anderen lazen ook: 6x grappige kersttradities uit andere landen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps