Gekheid
Spreekwoorden

Waar komt 'alle gekheid op een stokje' vandaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

Als jij weer eens gek doet zullen je ouders vast vaak dingen zeggen als 'Alle gekheid op een stokje' of 'Je bent van lotje getikt'. En als je dan je grote teen stoot is het: 'Boontje komt om zijn loontje'. Dat zijn hele normale Nederlandse spreekwoorden. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? In deze rubriek onderzoeken we het. Deze keer: alle gekheid op een stokje.


narAlle gekheid op een stokje

Betekenis: Weg met alle grappen, nu worden we serieus.
In de middeleeuwen was er in elk kasteel wel een nar te vinden. Dit was een soort clown die de bewoners en hun gasten moest vermaken. Naast gekke kleren en belletjes, droegen narren vaak een stok in hun hand. Deze stok heette de zotskolf en bovenop stond het hoofd van Momus, de God van de gekkigheid. Dit is dus het stokje waar we alle gekheid op moeten stoppen volgens het spreekwoord.

 

Anderen lazen ook: Gek lopen over het zebrapad.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.