Bruine bonen
Spreekwoorden

Waar komt 'boontje komt om zijn loontje' vandaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

Als jij weer eens gek doet zullen je ouders vast vaak dingen zeggen als 'Alle gekheid op een stokje' of 'Je bent van lotje getikt'. En als je dan je grote teen stoot is het: 'Boontje komt om zijn loontje'. Dat zijn hele normale Nederlandse spreekwoorden. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? In deze rubriek onderzoeken we het. Deze keer kijken we naar: boontje komt om zijn loontje.

Boontje komt om zijn loontje

Betekenis: Iemand krijgt zijn verdiende straf.

Veilig naar de overkant

Dit spreekwoord komt helemaal uit 1662. In het verhaal de Klucht van Oene vertelt een van de hoofdpersonen een sprookje over Erwtje, Boontje, Strootje en Kooltjevier (een kooltje vuur). De vier gingen samen op pad en kwamen een sloot tegen. Strootje stelde voor om over de sloot te gaan liggen zodat de rest veilig de overkant kon bereiken. Het leek te werken, Erwtje en Boontje kwamen allebei aan de overkant.

Toen Kooltjevier wilde oversteken vloog Strootje echter in brand en vielen de twee het water in. Boontje vond het wel grappig en moest zo hard lachen dat zijn buikje openscheurde. Dat was volgens het sprookje zijn verdiende loon omdat hij anderen uitlachte. Maar geen zorgen, er was een kleermaker in de buurt die Boontjes buik wel wilde dichtnaaien met een zwarte draad.

Anderen lazen ook: Waar komt 'alle gekheid op een stokje' vandaan?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook