Foto: Unsplash
Uitgelegd

Waar komt Halloween vandaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Vooral in Groot-Brittannië en Ierland heeft Halloween een lange traditie. Voor de Kelten die daar rond het jaar 0 woonden, begon op 1 november het nieuwe jaar. En dat was niet per se een feestje…

De Kelten geloofden namelijk dat op oudjaar de deur naar de onderwereld een beetje openging. Daardoor konden goede geesten naar boven komen, maar ook boze. Om die kwade geesten te verjagen, verkleedden de mensen zich zo griezelig mogelijk. Met ijzingwekkende maskers joegen ze alle spoken op de vlucht.

Via Amerika…

Later geloofden steeds minder mensen dat geesten op 31 oktober een kijkje komen nemen op aarde. Maar de gewoonte om je eng te verkleden bleef. Sterker nog, die verspreidde zich. Toen in de negentiende eeuw veel Ieren naar de Verenigde Staten verhuisden, namen ze Halloween mee. Daardoor werd het feest ook in Amerika een hit. Steeds vaker dook het op in Amerikaanse series, films en games.

…Naar Nederland

Omdat wij in Nederland veel Amerikaanse televisie en films kijken, waaide het feest over naar ons. En niet onbelangrijk: voor winkeliers is het een mooie kans om veel spullen te verkopen. Dus de etalages liggen weken van tevoren al vol gadgets. Of je al die pompoenen, spinnenwebben en maskers echt nodig hebt? Misschien niet, maar Halloween zelf lijkt een blijvertje.

Anderen lazen ook: Griezelige halloweenhapjes: zo maak je ze

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook