Foto: Unsplash

Waar ter wereld is het het eerst 2023?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Zit jij al klaar om vanavond af te tellen naar het nieuwe jaar? Door verschillende tijdzones begint het nieuwe jaar op sommige plekken op de wereld vanochtend al!

Dat zit zo: de wereld is ingedeeld in verschillende tijdzones. Helemaal in het midden van de wereldkaart ligt de tijdzone UTC, onder andere Groot-Brittannië ligt daarin. Ga je vanaf daar naar links, wordt het een paar uur eerder. Groenland ligt bijvoorbeeld in UTC-1. Ga je vanaf het middelpunt naar rechts dan wordt het later. Nederland ligt in UTC+1, hier is het dus een uur later dan in Groot-Brittannië.

Uren later

Hoe verder je naar rechts op de wereldkaart gaat, hoe later het is ten opzichte van bijvoorbeeld Nederland. Wanneer het bij ons nog ochtend is, is het daar al avond. Daardoor wordt het daar al eerder 2023, terwijl wij nog in 2022 leven.

Samoa en Kiribati

Het nieuwe jaar begint dus helemaal rechts op de wereldkaart. De allereerste plek waar 2023 begint is op Samoa en Kiribati. Die eilanden liggen in de Stille Oceaan. Daar begint om 11.00 uur 's ochtends Nederlandse tijd al het nieuwe jaar. Daarna mogen ze in Nieuw-Zeeland om 11.15 uur en in Australië om 14.00 uur Nederlandse tijd elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen.

Gelukkig nieuwjaar!

Zo schuift dat per tijdzone langzaam op. Daardoor wordt het ook op sommige plekken pas later 2023 dan bij ons. In Brazilië om 03.00 uur 's nachts en in de Verenigde Staten vanaf 06.00 uur 's ochtends. De laatste plek ter wereld waar het 2023 wordt zijn Bakereiland en Howlandeiland. Die eilanden liggen tussen Hawaï en Australië. Daar begint 2023 pas als het bij ons al 13.00 uur 's middags is op 1 januari!

 

Anderen lazen ook: Zo ga je toch knallend het jaar uit

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook