lente begint

Waarom begint de lente soms op een andere dag?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Er wordt vaak gedacht dat de lente op 21 maart begint. Maar dat is niet zo. De meeste lentes beginnen namelijk een dag eerder: op 20 maart. Zo ook dit jaar. Hoe zit dat?

Wanneer de lente begint is niet zomaar besloten door een groepje onderzoekers. De astronomische lente wordt bepaald door de stand van de aarde ten opzichte van de zon. En die verandert met de seizoenen. De lente begint op de dag dat dag en nacht bijna overal op aarde even lang zijn. Dat gebeurt twee keer per jaar. De eerste keer is wanneer de lente begint. De tweede keer is het begin van de herfst.

Zes uur later

Dat de lente niet elk jaar op 20 maart begint komt doordat de aarde er niet precies 365 dagen over doet om rond de zon te draaien. Daar doet-ie net langer over, namelijk 365 dagen, vijf uur, 48 minuten en 45 seconden. Hierdoor begint de astronomische lente dus ieder jaar zo'n zes uur later.

Schrikkeljaar

Om te zorgen dat de lente niet steeds later begint is schrikkeljaar ingevoerd. Eén keer in de vier jaar duurt een jaar één dag langer. De meeste lentes beginnen op 20 maart. Alleen die van 2044 en 2048 beginnen al op 19 maart.

Anderen lazen ook: Wat zijn vlinders in je buik?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps